Archief

Bekkenbodemspieren

Aanleiding van dit artikel is de opmerking die Humberto Tan gaf tijdens zijn programma RTL Late Night op
11 oktober  2013. De aflevering waarin hij Goedele Liekens (de Belgische Seksuoloog) ontving en sprak over de bekkenbodem. Humberto maakte de opmerking ‘Hebben mannen ook bekkenbodemspieren dan?’.

Het antwoord is: Ja, mannen hebben ook bekkenbodemspieren. Deze bevinden zich net als bij de vrouw aan de onderzijde van het bekken.

bekkenbodemspieren man en vrouw

De bodem van het bekken bestaat uit steun- en spierweefsel. De bekkenbodemspieren hangen als een soort hangmat aan de onderzijde van het bekken; aan de voorkant aan het schaambeen en aan de achterkant aan het staartbeen.

De bekkenbodemspieren ondersteunen de inwendige organen die zich in de buik bevinden. Door de bekkenbodem lopen de blaas en urinebuis (urethra), de schede (vagina) en het uiteinde van de dikke darm (rectum) die uitmond in de anus. De bekkenbodemspieren (en banden) zorgen ervoor dat je:

 • buikholte wordt afgesloten, zodat jouw organen op hun plaats blijven
 • niet ongewenst urine of ontlasting verliest
 • kunt plassen en ontlasting kunt hebben
 • gemeenschap kunt hebben

Een verkeerde zithouding drukt het gezamenlijke lichaamsgewicht op de bekkenbodem. Zo kan het verzakking van de blaas, baarmoeder of darmen veroorzaken. Maar ook als je op één been staat, staat het bekken scheef. Dit veroorzaakt dat de wervelkolom uit zijn natuurlijke houding wordt gedrukt, met alle gevolgen van dien voor de tussenwervelschijven, en je hoofd. Een onjuiste houding heeft tot gevolg dat de ligging van de organen ook verkeerd is. En dat kan allerlei complicaties opleveren.

De bekkenbodemspieren zijn aan onze wil onderworpen. Daardoor zijn we in staat om met deze spieren oefeningen uit te voeren. Met onderstaande Ismakogieoefeningen wordt je je meer bewust van het gebruik van deze spieren.

Ter info: De bekkenbodemspieren hebben een duidelijke samenwerking met de stand van je voeten, het middenrif (en de buikspieren) en mondbodem. Als de samenwerking optimaal is, bevordert dit een natuurlijke en ontspannen ademhaling, een verminderde buikdruk en een goede doorbloeding in het bekken. Ook voor het beoefenen van deze spieren is het dan ook goed om de uitgangspunten van de Ismakogie vooraf te bestuderen. Lees ze hier.

Zittend:

 1. Ga goed op je zitbeenknobbels zitten. En denk ze naar elkaar toe. Eigenlijk kunnen de zitbeenknobbels niet naar elkaar toe bewegen. Echter je voelt activiteit in je bekkenbodemspieren.
 2. Wieg over je zitbeenknobbels, ga naar voren en iets naar achteren. Blijf rechtop zitten en ga niet onderuit ‘hangen’.
 3. Veer de binnenkant van je hielen naar elkaar toe zonder de voeten te verschuiven.
 4. Maak cirkels om je beide zitbeenknobbels. Blijf ook hier rechtop zitten.
 5. Draai een achtje om je zitbeenknobbels. Je kunt ook de tegenovergestelde richting opgaan. De kruising van de twee cirkels ligt tussen de zitbeenknobbels.
 6. Draai een achtje in de lengte van de bekkenbodem, rondom de voorste kringspier (urinebuis) en de achterste kringspier (anus)
 7. Ga goed zitten, ook óp je zitbeenknobbels. Trek je stuitje in de richting van je schaambeen.
 8. Ga goed zitten, ook op je zitbeenknobbels. Trek met behulp van je buikspieren je schaambeen richting je navel

Staand: De zittende oefeningen zijn ook staand uit te voeren, ze worden dan als volgt:

 1. Ga Ismakogisch goed staan. Denk je zitbeenknobbels naar elkaar toe.
 2. Wieg over je voorste steunpunten naar je achterste steunpunten in je voeten.
 3. Veer de binnenkant van je hielen naar elkaar toe zonder de voeten te verschuiven.
 4. Maak cirkels om je beide voeten.
 5. Draai een lemniscaat (liggende acht) om je beide voeten. De kruising van de acht is tussen beide voeten, en om elke voet maak je een cirkel van de acht.
 6. Draai een achtje in de lengte van de bekkenbodem, rondom de voorste kringspier (urinebuis) en de achterste kringspier (anus): Door het accent te leggen op je voeten, maak je een acht om de 4 voorste steunpunten en de 2 achterste steunpunten. De kruising van de acht is tussen beide voeten en de 6 steunpunten.
 7. Ga goed staan. Trek je stuitje in de richting van je schaambeen.
 8. Ga goed staan en trek met behulp van je buikspieren je schaambeen richting je navel

Voor de meer geoefende Ismakogiecursist natuurlijk ook een beweging: Ga goed zitten en trek de kringspier om de anus samen en een stukje omhoog. Laat deze ook weer langzaam los. Doe het zelfde met de vagina, en de urineuitgang.
Mannen kunnen (in plaats van de vaginaspieren die zij natuurlijk niet hebben) het perineum (de huid en spieren tussen de anus en de penis) en de prostaat samen trekken en rustig/zachtjes weer loslaten.
Je voeten en handen kunnen je nog helpen bij deze bewegingen. Degene die les van mij hebben, hebben dat ervaren.