Archief

Bekkenklachten? Grote kans dat je een knoop in één van de spieren in de onderbuik hebt!

Alle klachten die in of rond het bekken voelbaar zijn, zoals ongewild urineverlies, moeizaam kwijt kunnen van ontlasting, verzakking, pijn in onderbuik, pijn bij gemeenschap, een erectiestoornis of aambeien zijn aandachtspunten bij bekkenklachten.

Mogelijke oorzaken kunnen zijn: lang plas ophouden, onderuitgezakt zitten, een ongeval, sliding (een overstrekking), bevalling, intensieve seksuele activiteit etc.

Case: Mevrouw Peterse, 38 jaar kwam met de klacht dat zij pijn had aan de bekkenbodem en dat haar bekken instabiel aanvoelde. Mogelijk doordat ze een aantal weken geleden was gevallen met de fiets. Zij vertelde dat ze hiervan regelmatig last heeft en daarvan hinder ondervindt tijdens het fietsen of lange stukken wandelen.

Het kan zijn dat er door één of meerdere myofasciale triggerpoints een stijfheid in een van de buikspieren zit, die haar bekkenklachten kunnen veroorzaken. ‘Myo’ is spier, ‘fascia’ is bindweefsel. Een triggerpoint is een hard spierknoopje. En kan variëren van een speldenknop tot een erwt.

Na het onderzoek (stellen van diverse vragen, een test) wordt er gestart met het behandelen van de betrokken spieren. Het blijkt dat een tweetal van deze spieren de herkenbare pijn oproepen.

Tijdens een latere sessie vertelde ze dat ze ook last heeft bij het vrijen. Het voelde aan als een scherpe en plotselinge pijn aan het schaambeen. Pijnklachten vanuit deze triggerpoints wordt verergerd bij extreme abductie van de heup (spreiden van de bovenbenen). Daarom kan pijn in de vagina of het bekken bij vrouwen tijdens het vrijen in de missionarishouding voorkomen. Zo kan er stress ontstaan over mogelijke aandoeningen aan ingewanden of geslachtsdelen. En stress houdt een triggerpoint in stand…

Als je in je zoektocht naar oplossingen voor dit soort klachten gefrustreerd bent geraakt, is het goed om te weten dat je triggerpoints heel goed zelf kunt behandelen. Maak een afspraak. Wij geven je uitleg hoe je dit zelf kunt behandelen. En reiken je bewegingen uit de Ismakogie aan, zodat je minder hinder ondervindt van je bekkenklachten.