Archief

Breng je hormoonhuishouding in balans en verlies gewicht

Welk dieet je ook gaat volgen, op welke manier je ook wilt afvallen, breng allereerst het hormoon ‘insuline’ in balans. Als dit hormoon uit balans is, is het onmogelijk om vet te verbranden. Insuline is het hormoon dat je lichaam aanmaakt als je bloedsuikerspiegel stijgt, nadat je iets koolhydraatrijks of suikerrijks hebt gegeten.

De suikers die in je bloedbaan terecht zijn gekomen, worden door insuline opgeslagen als:

  • spierglycogeen (suiker in de spier en de belangrijkste energiebron tijdens het sporten)
  • lichaamsvet

Insuline is een zeer krachtig hormoon. Het verlaagt je bloedsuikerspiegel! En is hier in zijn eentje voor verantwoordelijk. Er zijn maar liefst 5 hormonen die het tegenovergestelde doen, nl. je bloedsuikerspiegel verhogen.

Waarom is het een probleem dat je lichaam insuline aanmaakt, nadat je koolhydraten (of andere suikers) hebt gegeten?

Op zich is dat geen probleem, maar wel als het te vaak gebeurd en je lichaam er veel van moet aanmaken. Want voor alle koolhydraten en suikers maakt je lichaam insuline aan (brood, pasta, rijst, aardappelen, pizza, crackers, ontbijtkoek, chips, (light)frisdrank, chocolade, snoep, melkproducten en zo goed als alle andere verpakte voedingsmiddelen).

BELANGRIJK:

Telkens als je één van bovenstaande voedingsmiddelen eet en je lichaam insuline aanmaakt dan stopt je lichaam met vetverbranding en gaat je lichaam het vet opslaan.

En doordat de meeste mensen 3 keer per dag of vaker iets eten waarvoor het lichaam insuline moet aanmaken, raken ze telkens in een ‘vet opslag stand’. Door de jaren heen komt er meer bij.

Daarnaast is het zo dat je lichaam steeds minder gevoelig voor insuline wordt. En er steeds meer van moet aanmaken voor dezelfde hoeveelheid voeding die je eet.

Simpele, krachtige aanpassingen helpen je hormoonhuishouding door middel van je voeding op natuurlijke manier in balans te brengen. Zo kun je overtollig vet verliezen.