Archief

De vijf elementen en de vorm van hun gelaat en lichaam

In het artikel ‘Lees je gezicht‘ beschrijf ik het lezen van het gelaat als deskundigheid vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG).

Stap jij, als cliënt, binnen bij iemand die de disciplines vanuit de TCG beoefend, dan volgt:

  • de observatie van het lichaam inclusief de tongdiagnose;
  • het verzamelen van gegevens via horen en ruiken, o.a. jouw stemgebruik;
  • het aanraken van je lichaam, inclusief palperen van de pols in de polsdiagnose;
  • de anamnese. Cliënt beantwoordt vragen die gericht zijn op onder meer de volgende onderwerpen: temperatuurgevoel, zweten, pijnlokalisatie, stoelgang, urine uitscheiding, dorst, slapeloosheid.

Zo krijgt de beoefenaar een volledig beeld van jouw gemoedstoestand.

Vijf elementaire lichaamstypen: Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur

Binnen de TCG kennen we 5 elementaire lichaamstypen, we hebben allemaal een element dat het dominante aspect van onze persoonlijkheid beschrijft. Ook zijn in onze aanleg in meer of mindere mate facetten van alle elementen aanwezig. Wellicht is het meteen duidelijk welk element het beste bij je past. Misschien herken je jezelf in geen enkel element, of juist in meerdere elementen. Juist daarom hebben de Chinezen manieren ontwikkeld om mensen en ziekten te definiëren.

Elk individu wordt geboren met een bepaalde constitutie en dus met een bepaalde lichaamsvorm

Mensen van het Houttype hebben een subtiele groene tint in hun gelaatskleur, een relatief klein hoofd en lang gelaat, brede schouders, een rechte rug, een lang en pezig lichaam en elegante handen en voeten.

Mensen van het Vuurtype hebben een rode, blozende gelaatskleur, brede tanden, een puntig, klein hoofd, mogelijk met een puntige kin, gekruld haar of weinig haar, goed ontwikkelde spieren van de schouders, de rug, de heupen en het hoofd en relatief kleine handen en voeten.

Mensen van het Aardetype hebben een geelachtige gelaatskleur, een rond gelaat, een relatief groot hoofd, brede kaken, goed ontwikkelde en goed uitziende schouders en rug, een breed abdomen, sterke dij- en kuitspieren, relatief kleine handen en voeten en goedgebouwde spieren van het gehele lichaam.

Mensen van het Metaaltype hebben een relatief bleke gelaatskleur, een vierkant gelaat, een relatief klein hoofd, kleine schouders en bovenrug, een relatief plat abdomen en kleine handen en voeten.

Mensen van het Watertype hebben een relatief donkere gelaatskleur, rimpels, een relatief groot hoofd, een rond gelaat en lichaam, brede wangen, nauwe en kleine schouders en een groot abdomen.

Bovenstaande portretten beschrijven een archetype. In werkelijkheid kunnen er aanzienlijke variaties op die types zijn, door de manier waarop mensen hun leven leiden en andere factoren. Om je een voorbeeld te geven: Houttypes hebben een lang en slank lichaam, als zij een neiging hebben om veel te eten, kunnen zij uiteraard dik worden en van hun type afwijken.