Archief

De zon schijnt en ….

De zon schijnt ook vandaag volop. Heerlijk vind ik dat en ik geniet daar dan ook van. Waarvan ik ook geniet op zo’n warme zomerdag als vandaag zijn deze simpele en smaakvolle, gezonde tussendoortjes.

Fruit ijsje

  • 3 kopjes gepureerde watermeloen (zonder pitjes indien mogelijk)
  • 1/2 kopje verse bosbessen
  • 1/2 kopje gesneden verse aardbeien
  • 1 kiwi, geschild en in plakjes
  • 1 perzik of nectarine, in kleine blokjes
  • handjevol verse kersen, ontpit en fijn gesneden
  • ijslolly mallen

Snijd de watermeloen in stukjes en pureer het in een blender tot een gladde massa. Zet opzij. Vul elke ijslolly mal met de gehakte verse vruchten. Giet vervolgens de gepureerde watermeloen hieraan toe tot de mal geheel gevuld is. Plaats hierin een ijslolly stokje. En zet het in je vriezer. Laat het vriezen voor ongeveer 6 tot 8 uur. Als ze bevroren zijn, houd je de ijslolly mallen onder warm water voor een paar seconden en trekt de ijsjes er vervolgens uit.

Humus

Nodig:

  • 400 gr (zelf klaar gemaakte of uit blik) biologische kikkererwten
  • 2 flinke eetlepels tahin (sesampasta), uit de natuurwinkel
  • 2 kleine of 1 grote teen knoflook, biologisch
  • ongeveer 10 takjes verse koriander
  • sap van 1 limoen
  • Himalaya zout
  • versgemalen zwarte peper
  • minimaal 200 ml goede kwaliteit extra vierge olijfolie
  • staafmixer of keukenmachine

Pureer de uitgelekte en afgespoelde kikkererwten met de andere ingrediënten met een sterke staafmixer of in een keukenmachine. Wanneer het te dik blijft kun je er meer olijfolie aan toevoegen (of eventueel wat water). Gebruik de Humus op een rijstwafel, op plakken of stukken komkommer. Of door een salade van komkommer, ui en tomaat bijvoorbeeld.

Je kunt de humus in kleine bakjes invriezen voor een volgend moment. Natuurlijk plaats je een bakje in de koelkast om direct te gebruiken.

Ovengedroogde tomaatjes

Nodig:

  • 90 ml goede kwaliteit extra vierge olijfolie, en naar behoefte extra
  • 500 g kers- of snoeptomaatjes
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • gedroogde zontomaatkruiden met olijven
  • oven
  • ovenschaal
  • glazen (weck)potje met goed sluitend deksel

 

Verwarm de oven voor op 100 graden Celsius. Halveer de tomaatjes in de lengte. Knijp er dan voorzichtig in om een deel van de pitjes en het sap te verwijderen, zo drogen ze sneller. Leg ze met de velzijde omlaag in de ovenschaal. Bestrooi ze dan met zout, peper en de zontomaatkruiden. Laat de tomaatjes 2 ½ uur in de oven drogen. Serveer ze warm, of laat ze afkoelen. Ik vind het zelf heerlijk op een rijstwafel of in een gezonde salade. Om ze te bewaren doe je de tomaatjes in een pot en zet ze onder een laagje olijfolie. Ze zijn zo 2-3 weken houdbaar in de koelkast.