Archief

EMDR

Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. De meeste mensen verwerken deze ervaringen op eigen kracht. Echter, sommigen lukt dit niet. Zij houden nare, opdringerige herinneringen aan het trauma. Opnieuw beschrijf ik een natuurlijke behandelwijze uit het boek ‘Uw brein als medicijn’, dit keer: EMDR.
Joseph LeDoux heeft aangetoond dat het aanleren van angst niet via de neocortex verloopt, maar via het emotionele brein, dat nooit angstgevoelens afleert. Je kunt wel leren de angstgevoelens te controleren! Echter, als het cognitieve brein zijn werk niet goed doet, krijgt de angst direct weer de overhand. De littekens in het emotionele brein kunnen nog jarenlang aanwezig blijven, klaar om te worden gereactiveerd. EMDR kan helpen.

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, sexueel geweld, of een geweldsincident. Ook voor andere ervaringen die veel invloed hebben gehad op de ontwikkeling van iemands leven (zoals pesterijen of krenkingen in de jeugd, die in het hier-en-nu nog steeds invloed hebben) kan de methode goed ingezet worden. EMDR is een relatief nieuwe therapie en is in 1989 ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe Shapiro.

Hoe werkt EMDR

Bij EMDR vraagt de therapeut de cliënt zijn/haar hand met de ogen te volgen die van links naar rechts gaat terwijl het trauma opnieuw naar boven wordt gehaald. EMDR werkt ook bij geluiden die je gelijkmatig links en rechts laat horen of tikken links en rechts op de hand.
Dr. David Servan-Schreiber schrijft in zijn boek ‘Uw brein als medicijn’:
‘Binnen een uur was ze van de doodsangst van een verkracht kind tot aanvaarding van en zelfs tot medelijden met haar belager gekomen, het meest volwassen standpunt dat je je kunt indenken. En ze had geen van de bekende stadia in de rouwverwerking, zoals die in de psychoanalyse zijn beschreven, overgeslagen.’

De oogbewegingen die de cliënt maakt, zijn te vergelijken met de REM slaap. De diepe slaap waarin we dromen en waarin Rapid Eye Movements voorkomen.

Stadia van rouwverwerking

Door het toepassen van EMDR gaan cliënten dus versneld door de stadia van rouwverwerking. Elizabeth Kübler-Ross heeft deze stadia beschreven. Deze stadia zijn:

  • Ontkenning
  • Protest (of boosheid)
  • Onderhandelen en vechten
  • Depressie
  • Aanvaarding
EMDR werkt

Het is nog niet bekend hoe het komt dat EMDR werkt. Wel dát het werkt. Uit onderzoek blijkt dat 80% van patiënten met ernstige emotionele trauma’s nauwelijks meer symptomen van PTSS (posttraumatische stressstoornis) vertoonden na drie behandelingen.
EMDR is niet toepasbaar bij de behandeling van depressies met een duidelijk biologische oorzaak, of bij psychoses (schizofrenie of andere) of in het geval van dementie.

Met eigen ogen zien, bekijk de video

De onderstaande videoclip geeft antwoord op de vraag ‘Wat is EMDR en hoe gaat het in z’n werk?’

EMDR

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *