Archief

Innerlijke verslaving

Als kind kom je op de wereld en reik je uit naar je ouders. Kind en ouders leren. Mooie momenten en minder mooie momenten worden gezien. Als pijn wordt gezien, reageren de ouders daarop. Zo ontvangt het kind liefde, onvoorwaardelijke liefde.

Het kind heeft steun, troost en support nodig als het systeem is overbelast. Dat maakt dat het systeem meer capaciteit krijgt tot zelfheling. Maar wat als steun, troost, support niet werkt omdat het kind iets anders nodig heeft? Zich niet gesteund voelt? Dan ontstaat er eenzaamheid.

Liefde gaat samen met troost. Is het kinderleed te zwaar om te dragen, te doorstaan dan zoekt het kind bescherming. Het zal verdrietig zijn. Dat is de allereerste manier om iets te verwerken. Ervaart het kind de steun van de ouders als onvoldoende, dan ontstaat er verontwaardiging. Soms zelfs woede.

Trouwens, er hoeft geen sprake te zijn van kwade wil van de ouders dat zij het kind geen steun, troost of support kunnen bieden. Het kan ook ontstaan als de moeder van het pasgeboren kind bijvoorbeeld in ziekenhuis achter blijft na de bevalling.

Zoals uit voorgaande blijkt, gaat er aan die eenzaamheid een drama (ook wel  ‘trauma’) vooraf. Het kind zal zichzelf gaan troosten, want dat geeft een gevoel van verzachting. Dit ervaren van troost van jezelf geeft de ervaring van liefde, echter het is een surrogaat voor liefde. Dit wordt ‘kinderlijke zelf dramatisering’ of ‘slachtofferrol’ genoemd. Echte liefde, onvoorwaardelijke liefde vervult. De schijnvulling van liefde vervult niet. Je gaat compenseren! Je hebt steeds meer nodig, het wordt een verslaving. Je gaat ‘drama’ zoeken en zelfs creëren. En dat is: emotionele zelfbevrediging.

De neurose (‘een structureel ineffectieve manier van omgaan met problemen’, aldus Wikipedia) is een eigen entiteit in iemand. Met heling wil je deze entiteit helen. De eigen entiteit wil alles doen om te overleven. En dat zie je terug in verslavingsgedrag. Verslaving die gericht is op genot en lust! Denk bijvoorbeeld aan drank, drugs, gokken, overmatig (zoet) eten, en ook seks.

Geef je aan deze entiteit aandacht (voed je dit) dan wordt die entiteit alsmaar groter. Je raakt vervreemd van jeZELF en van anderen.Wil je echter afkicken, je afsnijden van het voedsel, dan gaat het lijf protesteren. Het lijf zet zich in om toch te krijgen wat het wil. Deze entiteit heeft zijn eigen stem, naam, bewegingspatroon, mimiek, behoefte die daar onder ligt. Deze behoefte is de wezenlijke behoefte, de uitreiking! En niet die die laat zien in genot en lust…

Herken jij de innerlijke verslaving, de slachtofferrol, de manifestatie in jezelf? Wil je het patroon hiervan doorbreken? Neem contact op voor individuele coaching.

Ontdek je echter de onvoorwaardelijke liefde opnieuw, dan kan je gehele wereld omslaan. En dat laat deze aflevering van ‘De Wandeling’ zien.

De wandeling

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *