Archief

Lees je gezicht

Schoonheid komt van binnenuit

Je huid is je visitekaartje. Heb je te veel gefeest, ervaar je te lang stress, heb je ongezond gegeten, dan verraadt je gezicht je meteen.

Het lezen van het gelaat is nauw verbonden met en onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Net zoals de voet in de reflexologie een map is van het lichaam, zo is het gezicht dat ook.
De Chinese geneeskunst berust op de kosmische principes van de vijf elementen (hout, water, metaal, aarde en vuur) en yin en yang. Alles in het lijf staat in verbinding met elkaar door middel van energiebanen, meridianen genaamd. De elementen symboliseren bepaalde kwaliteiten van energie welke gereflecteerd worden in het gezicht. Yin en Yang staat voor de dualiteit, de tegenstellingen, en het evenwicht daarin waar naar gestreefd wordt om optimaal te kunnen functioneren.

Er wordt wel gezegd dat we het gezicht krijgen dat we verdienen. Je manier van leven en je eetgewoontes zijn er van af te lezen. Schoonheid komt dus echt van binnenuit. Hier moet echter ook een kanttekening worden geplaatst. De hedendaagse schoonheidsidealen zoals een grote mond, volle lippen en dunne wenkbrauwen gelden in de gelaatsdiagnostiek als te Yin. Met andere woorden, dat wat door de massa als mooi wordt beschouwd, betekent niet altijd een gebalanceerde gezondheid.

Kin
Ons hormoonsysteem is verbonden met onze kin. Bij stress, hormonale schommelingen zoals tijdens de menstruatiecyclus, hebben we juist daar last van puistjes.
Wat helpt je: regelmatig (bron)water (uit een glazen fles) drinken en meer bladgroente eten. Blijf je problemen houden, check dan bij je huisarts of er geen hormonale problemen zijn. Beweeg, minimaal 20 minuten per dag. En tja, te veel stress is nooit goed.

Mond
Je mond heeft te maken met je maag en dikke darm. Heb je vaak droge, schrale lippen, dan kan dat betekenen dat je buik ‘stress’ heeft.
Wat helpt: gezonde voeding met veel vezels.Je kunt beter geen te gekruid, spicy voedsel eten. Ook gefrituurd voedsel is uit den boze, laat dit zoveel als mogelijk uit je voedingspatroon.

Wangen
De wangen zeggen iets over de longen en ademhaling. Als je rookt of last hebt van astma of allergieën, is er een grotere kans op onzuiverheden in de huis van je wangen. Gesprongen adertjes wijzen ook op allergieën of verstoppingen van je holtes. Puistjes op je wangen ter hoogte van je mond kunnen duiden op tandvleesontstekingen.
Wat helpt je: minder roken en meer bewegen.

Neus
De neus staat in contact met je hart en longen. Veel bultjes of een vette huid rondom je neus kunnen wijzen op een verkoudheid of bronchitis. Adertjes, roodheid of zwelling kunnen komen door allergieën of problemen met de ademhaling door bijvoorbeeld roken of hooikoorts.
Wat helpt je: minder zout eten, stap over op het gezonde himalayazout. Adem in en uit via de neus. Beweeg meer en ga vaker naar buiten (dat is toch een prachtige combinatie). Laat voor de zekerheid je bloeddruk checken om te zien of je bloeddruk niet te hoog is.

Ogen
Donkere kringen of dikke wallen onder je ogen vertellen je dat je nieren wat extra aandacht kunnen gebruiken.
Wat helpt je: eet een 1cm rauwe plak van een rode biet per dagdeel. Drink voldoende water, zodat je afvalstoffen makkelijker kunnen worden afgevoerd. Laat dranken die vocht onttrekken aan je lichaam, koffie, alcohol, frisdrank of zwarte thee staan. Geniet van meer nachtrust!

Voorhoofd en wenkbrauwen
De plek tussen je wenkbrauwen zegt iets over je lever. Als je hier vaak huidproblemen of diepe lijnen hebt, kan het om een voedselallergie gaan.
Wat helpt: minder alcolhol, minder zuivel en minder vet eten, én meer bewegen.

Zoals je op de tekening kunt zien, staat het bovenste deel van je voorhoofd in verbinding met je blaas, het onderste deel met de spijsvertering.
Wat helpt je: meer water drinken en (surprise!) gezonder eten

Lees je gezicht

 

 

 

 

Een volgend artikel meer over de vijf elementen en de vorm van hun gezicht.

 

 

 

 

 

2 Reacties op Lees je gezicht