Archief

Meditatie voor beginners

Sinds ik de opleiding tot Mindfulness-docent heb afgerond merk ik dat steeds meer mensen in mijn omgeving vragen naar simpele meditatie oefeningen om mee te beginnen. Niet gek als je het mij vraagt…Steeds meer mensen beginnen de voordelen van meditatie namelijk te ontdekken.
Ze beginnen zich langzaam maar zeker te realiseren dat ze niet alleen hun lichaam fit en gezond moeten houden, maar ook hun geest. Wat fitnessen en sporten is voor je lichaam, is mediteren als het ware voor je geest.
Mediteren helpt je om je bewust te worden van de ronddwalende gedachten in je hoofd en je aandacht weer terug te brengen naar dit moment!

Een meditatie voor beginners is de Ademhaling meditatie. Dit is de meest gangbare vorm van mediteren.
Door je simpelweg te focussen op de ademhaling kan je rust, concentratie en ruimte in je hoofd vinden. Een ontzettend waardevolle vaardigheid om aan te leren.

Wat moet je doen bij een Ademhaling meditatie?

Kom simpelweg gemakkelijk zitten. Dit mag natuurlijk in de kleermakerszit of in de Lotushouding, maar kan ook prima op een stoel.
Als zitten echt oncomfortabel is kan je zelfs liggen. Het beste is alleen wel om te zitten, omdat je zo wat meer alert blijft en niet in slaap valt (dat is namelijk niet de bedoeling).
Vervolgens sluit je de ogen en begin je simpelweg het ritme van de adem te observeren. Je hoeft er niets aan te veranderen. Alleen proberen met je aandacht bij de adem te blijven zoals die komt en gaat. Je zal merken dat dit lastig genoeg is.
Dwaalt je aandacht af, breng hem dan rustig, zonder boos te worden weer terug naar de ademhaling. Dit is het enige wat je moet doen. Heel simpel, maar tegelijkertijd heel lastig. Je gedachten gaan namelijk ontzettend snel op zoek naar dingen om aan te denken.

Als je heel veel moeite hebt om de aandacht bij de adem te houden kan het helpen om de ademhalingen te tellen. Tel één op de inademing, twee op de uitademing. Tel door tot 10 en begin daarna weer bij nul.
Hoe meer je oefent, hoe makkelijker het wordt.

 

Een meditatie voor beginners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *