Archief

Mijn reis naar Mexico! Deel 2

Deel 2 ‘Chichén Itzá, Tulum en Xel-há’

Ik verblijf in een kleinschalig hotel in Playa del Carmen, aan de Caribische Zee. Natuurlijk kan een bezoek aan Chichén Itzá, Tulum, Xel-há niet ontbreken. Geweldige indrukken heb ik hier opgedaan.

Chichén Itzá

Chichén Itzá was een van de belangrijkste steden van de Maya (en de Tolteken), niet voor niets staat de Piramide van Kukulcán op de UNESCO Werelderfgoedlijst sinds 2007. Alléén bij hoge uitzondering mag je de Piramide vandaag de dag nog beklimmen. De stad is gelegen ten westen van Vallodolid op het schiereiland Yucatán.

Chichén Itzá bestaat onder andere uit:

Nonnenklooster, Tempel van de tafels, Cenote, Graftombe van de hoge priester, Patio van duizend kolommen, Tempel van de krijgers en Grote Balspelbaan.

Tulum

Tulum is een oude Mayastad in Quintana Roo op het schiereiland Yucatán, in het uiterste oosten van Mexico. De stad ligt op een 12 meter hoge klif aan de Caribische Zee in de Riviera Maya. En is daarmee een populaire bestemming voor toeristen (zoals ik).

Oorspronkelijk heette Tulum waarschijnlijk Zama. Dit betekent zoiets als Ochtendstad of Stad van de Zonsopgang.

Tulum betekent Muur. De stad is geheel ommuurd en er staan verschillende tempels.

De eerste inscriptie in Tulum dateert uit 564 maar de bloeiperiode van de stad was van de elfde tot de vijftiende eeuw. Deze stad had destijds een religieuze functie maar werd ook als handelscentrum gebruikt. Zo kwamen hier land- en zeeroutes bij elkaar.

Xel-há

Xel-há is een waar natuurpark gelegen aan de Caribische Zee. Je kunt hier actief zijn. En genieten van de natuur. Ik heb er heerlijk gesnorkeld, gewandeld en genoten!