Archief

MRI-scan laat de kleinste spierscheurtjes aan het licht komen

Vorig jaar trof ik deze foto aan in het NRC Handelsblad, het katern Wetenschap. Op een MRI-scan worden door de beweging van watermoleculen in spiervezels de spieren zichtbaar. Hier in de bekkenbodem van een vrouw.

Foto TUE, NRC Handelsblad

Samen met wetenschappers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam verbeterde Martijn Vroeling van de TU Eindhoven de techniek om complexe spiergroepen gedetailleerd in beeld te brengen. 30 oktober vorig jaar promoveerde Vroeling. De nieuwe software detecteert de beweging van watermoleculen die makkelijker in de lengterichting van de spiervezels reizen. In beschadigde vezels gaan de watermoleculen anders bewegen. Een mooi schouwspel van diverse kleuren geeft de mate van de diffusie van het water in verschillende richtingen aan.

Na 3 weken hebben amateur hardlopers geen spierpijn meer als ze mee hebben gedaan aan een marathon. Echter, op zo’n nieuwe MRI-scan kun je zien dat deze amateur hardlopers 3 weken na hun marathon nog niet helemaal hersteld zijn.  De scan heeft een resolutie van 2 millimeter en het is dan ook mogelijk zeer kleine spierbeschadigingen te zien.