Archief

Stoppen met roken

Het nieuwe jaar is weer gestart. Namens MOVE – Massages & Beweging wensen we jou dan ook een gezond, liefdevol 2013 toe!

Op onze Facebook-pagina bij de gesponsorde pagina’s kwamen we dit tegen:

Stivoro: Start 2013 rookvrij! Stop met roken
GEZOCHT: Rokers die onze “Patch” Gratis willen testen! Nog (3) Plaatsen Beschikbaar. GO!

 

 

 

Goede voornemens: Stoppen met roken

Een van de goede voornemens die mensen zich het vaakst maken rond Nieuwjaar is het voornemen om te stoppen met roken. De redenen om te willen stoppen met roken zijn eindeloos. Een overgrote meerderheid van de rokers zegt te willen stoppen.
De negatieve effecten die roken met zich meebrengt:

  • Je conditie gaat erop achteruit
  • Je krijgt sneller verkoudheden
  • Je kleren en je huis stinken permanent naar sigarettenrook
  • Het rokershokje stinkt
  • Je verliest kostbare tijd op het werk
  • Roken kost heel veel geld

Dat zijn dan alleen nog maar een aantal ‘directe’ redenen om te stoppen met roken. Dan hebben we het nog niet gehad over de gevolgen van roken op lange termijn. Die kennen we allemaal maar lijken ons toch niet genoeg schrik in te boezemen om het roken dan maar te laten.

Zowel een fysieke als een psychische verslaving

Als je echter alle therapieën om te stoppen met roken op een rijtje zet zien we echter één gemeenschappelijk punt: ze erkennen allemaal dat roken zowel een fysieke als een psychische verslaving is. Stoppen met roken zal dus bemoeilijkt worden doordat je lichaam protesteert tegen het zogezegde gebrek aan nicotine.
Tegelijkertijd heb je het mentaal moeilijk omdat roken een onbewuste reflex was geworden om je te kalmeren, om je een houding te geven bij sociale gelegenheden of omdat het deel is gaan uitmaken van bijvoorbeeld je ochtendritueel. Want je hebt vast wel eens tegen jezelf gezegd: dat eerste sigaretje na het wakker worden is toch het lekkerst…

Hulpmiddeltjes en ‘eigen kracht’

Sommige mensen zullen dan ook baat hebben bij hulpmiddeltjes die de fysieke klachten die gepaard gaan met stoppen met roken een beetje kunnen verzachten. Vooral in de eerste weken kan dit een verschil maken. Nicotinepleisters, kauwgum of zelfs elektronische sigaretten kunnen je helpen om langzaam je nicotineverslaving af te bouwen.
Maar de grootste hindernis bij het stoppen is toch eerder psychologisch van aard. Je moet mentaal sterk genoeg zijn om in de maanden en jaren die volgen op je laatste sigaret overtuigd te blijven dat je nooit meer een sigaret wilt aanraken. Daarbij kan een goed zelfhulpboek helpen.
Echter veel rokers stoppen ook volledig op eigen kracht. De belangrijkste succesfactor op lange termijn lijkt toch je eigen wil en overtuiging te zijn. Of je het nu volledig zelf doet of met hulp van anderen: bereid je goed voor! Maak een realistisch plan, met of zonder begeleiding, en probeer je daaraan te houden.
Stoppen met roken is veel succesvoller bij mensen die zich eerst informeren of laten begeleiden dan bij mensen die er zonder enige mentale voorbereiding aan beginnen.
Hou er rekening mee dat het kan dat je een keer hervalt, zodat je hierdoor de moed niet laat zakken en je je hele goede voornemen opgeeft. En beeld je alvast eens in hoeveel frisser en gezonder je je over een paar maanden zult voelen. Of wat je met al dat uitgespaarde geld kunt doen. Als we ons doel halen willen we ons immers graag belonen, toch?

Touch for Health

Heb je al diverse pogingen ondernomen om te stoppen met roken en ben je nog steeds niet gestopt, maak dan eens een afspraak voor een Touch for Health-behandeling. Er kunnen belemmerende overtuigingen in je lichaam zijn opgeslagen. Met een Touch for Health-behandeling gaan we, door middel van spiertesten gezamenlijk op onderzoek uit. Het lichaam geeft vervolgens zelf (onbewust) antwoord op de vraag ‘waarom vind ik het lastig om te stoppen met roken?’.