Archief

Ismakogiebewegingen: bewegingen voor ieder moment op de dag!

De bewegingen op deze site kun je op ieder moment van de dag uitvoeren. Om te weten of je deze bewegingen daadwerkelijk op de juiste manier uitvoert, is het goed om een bezoek te brengen aan je Ismakogiedocent.

Onlangs heb ik het lidmaatschap van De Nederlandse Anne Seidel Ismakogie Vereniging beeïndigd. Het is de moeite waard de site van de vereniging te bekijken. Je ziet daar op iedere bladzijde animaties van verkeerde en juiste houdingen.

Hier kun je ook zien of er dichter bij jou in de buurt een Ismakogiedocent is.

Update 22-1-2014:

Deze week (wk 4-2014) in de Margriet een artikel in de categorie gezondheid: ‘Waarom zitten ongezond voor je is’. In Nederland zitten we gemiddeld 8 tot 9 uur per dag. En daarmee zijn we koploper van Europa. Ook onze vrije tijd, brengen wij 85% zittend door…

Ga langdurig (stil)zitten zo veel mogelijk tegen! Dit kun je doen door zitten, staan en bewegen af te wisselen.
Ik beweeg en zit actief door het toepassen van Ismakogie!! Daarom deel ik deze oefening graag met je:
– Ga voor op je stoel zitten, op je zitbotjes.
In 4 hoeken van 90°, als volgt:

  • Voeten/onderbeen
  • Onderbeen/bovenbeen
  • Bovenbeen/heup
  • Hals/kin

– Verdeel je gewicht gelijk over je voeten en maak goed bodemcontact, met de 3 steunpunten in iedere voet en de vloer:

  • Het hielsteunpunt – het hielbeen achter/lateraal
  • Het kleine teensteunpunt – einde 5e middenvoetsbeen
  • Het grote teensteunpunt – einde 1ste middenvoetsbeen

– Zet je voeten in een kleine V-vorm (de hielen staan iets dichter bij elkaar dan je voorvoeten)
– Til je linkervoet op en laat weer zakken. Maak deze hefbeweging steeds kleiner, zodat je op het laatst alleen nog de inwendige spieren gebruikt. Houd bodemcontact (het lijkt alsof je kauwgom onder je voeten hebt…). Ongelooflijk wat een activiteit in je bovenbeen!! Leg je hand maar eens op je linkerbovenbeen. En deze beweging kun je doen zonder dat iemand het in de gaten heeft.
– Doe dit ook met je rechtervoet.

Update 1-12-2012:

Bewegingen voor ieder moment op de dag (7)

Ga goed zitten (zie ook ‘Bewegingen voor ieder moment op de dag (1) beweging 1’). En stel je een denkbeeldig touwtje op je kruin voor. Trek jezelf aan dit touwtje omhoog. De hele wervelkolom wordt langer, want alle wervels worden netjes op elkaar gestapeld. Voel de spierketting van je hoofd naar je voeten. En voel als je aan het touwtje trekt, dat de voeten steviger tegen de grond gaan. Laat het touwtje langzaam los, zodat de beweging langzaam terug kan vloeien.

In elke wervel van je wervelkolom zit een gat. Door dat gat loopt het ruggenmerg. Tussen twee wervels komen daar links en rechts zenuwen uit tevoorschijn. Soms kunnen door verkeerde bewegingen de wervels verkeerd komen te zitten. De zenuwen tussen de wervels komen dan in de knel. Dat is heel erg pijnlijk. Maar door anders te bewegen, kun je in het dagelijks leven je wervelkolom zachtjes strekken en kan het zenuwstelsel zijn impulsen blijven geven. Zo werk je aan een goede gezondheid.

 

 

 

12-6-2012:

Bewegingen voor ieder moment op de dag (6)

Deze bewegingen kun je liggend, zittend, staand en in langzit doen.

1) Teken met je middelvinger, zonder dat je de huid aanraakt, een acht op je wangen. Begin op de linkerwang en leg de nadruk op de buitenkant omhoog. Laat de beweging in het midden, onder je neus terugvloeien. En ga dan naar de rechterwang. Doe de beweging in gedachten mee. Dit versterkt de beweging.

2) Teken in gedachten een acht op je voorhoofd. Begin aan de linkerkant. Leg de nadruk op de buitenkant omhoog. Laat de beweging in het midden van het voorhoofd terugvloeien. En ga dan naar de andere kant van je voorhoofd.

3) Duidelijk praten, goed kauwen, zingen en geeuwen zijn belangrijk voor de kaakgewrichten, de mondholte, de oren en de gezichtsspieren. Probeer regelmatig te zingen, dit raakt. En kan zorgen voor heling. Al is het een ‘kinderliedje’…

21-5-2012:

Bewegingen voor ieder moment op de dag (5)

Ga goed op de rug liggen (bijv. op een matrasje of handdoek). En trek één voor één je knieën op. Laat daarbij de voeten op de grond. Leg je handen op je buik, zodat je kunt voelen wat er gebeurt.

1) Veer zachtjes de lendenwervels naar de matras (zie foto rechts – ‘De wervelkolom’). Begin klein en forceer niets. Als het goed voelt, kun je de beweging groter maken. Denk mee met de beweging. Dit doe je door in gedachten naar je lendenwervels te gaan. Zo maak je de beweging effectiever dan wanneer je gedachtenloos het bekken kantelt. Voel het verschil of je de nadruk legt op je rugspieren of op je buikspieren. Beweeg rustig en vloeiend.

 

 

 

 

 

 

2) Wieg de knieën rustig naar rechts en links. Beweeg klein, dat heeft het meeste effect! Want de kleinste spiertjes naast je wervelkolom komen zo zachtjes in beweging. Bij pijn heb je de neiging de pijnlijke plek te ontzien door daar zo weinig mogelijk te bewegen. Rustige, zachte, kleine bewegingen bevorderen de genezing.

 

 

 

 

 

 

Update 30 april 2012:

Bewegingen voor ieder moment op de dag (4)

1) Ga goed op je stoel zitten, zie ook ‘Bewegingen voor ieder moment op de dag (1) beweging 1’. Zet je rechterhand, met de handpalm richting je oor, naast je rechteroor. Strek je rechterhand omhoog en spits tegelijkertijd je oor. Doe hetzelfde met je linkeroor. En daarna met beide oren tegelijk. Dit is een beweging om de spieren om de oren actief te laten zijn. Op deze manier worden alle functies van de oren versterkt. Bovendien worden de contouren van de kin strakker.

 

 

 

 

2) Knik zacht ‘ja, ja’ mét je voorhoofd. De kaken zijn ‘vrij’ (klem ze niet op elkaar).Voel dat je nekspieren gestrekt worden.

3) Schud ‘nee, nee’ door het hoofd zacht naar rechts en naar links te draaien via de M. Sternocleidomastoïdeus. ‘Kopfwender‘ – de spier die in je nek zo mooi opbolt als je naar rechts of naar links draait met je hoofd.

= = = = =

Op 3 april 2012 heb ik mijn artikel ‘Een prettige vlucht mede door het beoefenen van Ismakogie‘ geplaatst. Hierin geef ik specifieke aandacht aan Ismakogiebewegingen in het vliegtuig. Natuurlijk kun je al deze bewegingen ook tijdens een gewone (werk)dag uitvoeren. Zittend op de bank, (bureau/auto) stoel of een krukje. Neem maar een bestemming in gedachten, het maakt niet uit waar naartoe, het kan ook een denkbeeldige bestemming zijn. Jij bent de baas over je eigen gedachten. Én mocht je binnenkort op vakantie gaan ‘een prettige vlucht’!

= = = = =

geplaatst op 14-3-2012:

Bewegingen voor ieder moment op de dag ( 3 )

1) Ga goed staan, zie: ‘Bewegingen voor ieder moment op de dag (2) beweging 1’. Span de buikspieren aan terwijl je uitademt. Doordat het middenrif omhoog gaat bij de uitademing en er als het ware meer ruimte in de buikholte komt, is het makkelijk om de buik naar binnen te trekken. De lendenwervels veren naar achter en de wervelkolom wordt gestrekt. Bij deze beweging worden de buikspieren getraind en de onderrugspieren langer en leniger.

2) Ga goed staan. Strek de armen op schouderhoogte opzij. Houd je schouders laag. Adem uit en strek nu beide middelvingers. En gebruik al je armspieren. Overstrek niet je ellebogen, maar houdt deze licht gebogen. Adem in en de beweging terug laten vloeien.

3) Deze beweging kun je zittend, staand, liggend of in langzit doen. Maak in gedachten een acht om je ogen. Begin bij je rechteroog, aan de onderkant van je binnenste ooghoek. Leg de nadruk op het omhoog gaan bij je buitenste ooghoek. Laat de beweging tussen je ogen terugvloeien. En ga dan naar je linkeroog. Voel al je gezichtsspieren aanspannen.

update: 3-3-2012

Bewegingen voor ieder moment van de dag (2)

1) De ideale manier van staan is in twee rechte hoeken. Een rechte hoek van 90 graden tussen voet en onderbeen en tussen hals en kin. Zorg ervoor dat je in balans op beide voeten staat. De voeten staan op heupbreedte. Hielen staan iets dichter bij elkaar dan de voorvoeten. Je oren zitten zo veel mogelijk boven je schouders.

Laat je armen langs je lichaam hangen, met de middelvinger op de (denkbeeldige) broeknaad. En draai je handpalmen naar voren en laat de beweging weer terugvloeien. Voel hoe je borsten als het ware opgetild worden en je rug smaller wordt.

2) Plaats je handen voor je borstbeen. En verplaats je handen naar buiten, de rechterhand gaat naar je rechter schoudertop. De linkerhand naar je linker schoudertop. Voel je borstspieren en je rugspieren die hieraan meewerken.

Geplaatst op 19-2-2012:

Bewegingen voor ieder moment op de dag  (1)

1) De ideale manier van zitten is vóór op de stoel en in rechte hoeken. Je zit óp je zitbeenknobbels. Je maakt een rechte hoek van 90 graden tussen voet en onderbeen, tussen onderbeen en bovenbeen, tussen bovenbeen en romp en tussen hals en kin. Je oren zitten zo veel mogelijk boven je schouders. Trek geen holle rug. Plaats de voeten in een kleine spreidstand met de hielen iets dichter bij elkaar dan de voorvoeten (er ontstaat een V-tje). Als je niet gewend bent om zo te zitten, doe het dan een keer per dag 1 minuut en bouw het langzaam op.

2) Het is de bedoeling dat je beweeglijk zit. Veer de weerstand van de stoelzitting rustig weg, alsof je loskomt van de stoel. Groei een beetje. Laat je handen zacht en geopend op je bovenbenen liggen. Trek je schouders niet op. Ervaar de reactie langs de wervelkolom tot in je kruin. Ervaar de reactie in je buik; alle organen krijgen de ruimte en de plek die ze nodig hebben. Ga langzaam en rustig weer naar de beginpositie (geef niet direct toe aan de zwaartekracht).

 

 

2 Reacties op Bewegingen voor ieder moment op de dag