Archief

Een betere doorbloeding en lymfecirculatie door CUPPING

Cupping is een manier van behandelen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. De therapie wordt gebruikt om wat in de oosterse geneeswijze bekend staat als ‘wind-koude’ uit te drijven en ‘stagnatie’ en pijn te verlichten. Er zijn verschillende soorten ‘stagnatie’. Voor cupping zijn de belangrijkste: bloed stagnatie en qi stagnatie. Bloedstagnatie ontstaat als bloed niet vrij kan bewegen in de organen of aders. Dit geeft een gefixeerde, scherpe, stekende pijn.
Qi stagnatie is meer een diffuse pijn. Die wisselt van locatie, geeft een opgezette buik of uit zich in emotionele condities zoals: depressie, stemmingswisselingen of irritatie.
Het basisprincipe is dat in een bol met opening (cup) een vacuüm gecreëerd wordt op de huid. Door deze zuigende werking wordt het onderliggende gebied in beweging gebracht. Er ontstaat een betere doorbloeding en een betere lymfecirculatie.

Cupping werd oorspronkelijk (en nog steeds) gebruikt om ziektes zoals griep (vorm van ‘wind-koude’), kortademigheid en bronchitis te behandelen. Cupping wordt ook gebruikt om pijn aan de nek, rug, schouders en andere spieren te behandelen. Cupping heeft een sterke invloed op de huid, de spieren, de bloedsomloop en het zenuwstelsel. Dieper gelegen en hardnekkige ‘spierknopen’ kunnen behandeld worden door de toepassing van cupping, bijvoorbeeld in combinatie met triggerpointtherapie.

Geschiedenis

Cupping therapie wordt al duizenden jaren gebruikt in China. Het wordt voor het eerst beschreven door de Taoïstische alchemist en kruidkundige Ge Hong (281-341). In zijn boek, A Handbook of Prescriptions for Emergencies, vertelde Ge over uitgeholde hoorns van runderen die gebruikt werden om etter en bloed te onttrekken uit geïnfecteerde delen van het lichaam.
Medische geschriften leiden ons naar cupping in Egypte, Griekenland en zelfs bij de Indianen.
Het vuur cuppen met glas komt naar boven in de Qing dynasty (1644 – 1911 na Christus).

In de oudheid gebruikte men bamboe en aardewerk bekers als aanvulling op de hoorns. Omdat deze echter snel braken verving men deze vaak door ijzeren of bronzen bekers. Pas in de 20ste eeuw werden hier glazen bekers voor ontwikkeld. Door het gebruiken van glas was het makkelijker om de onderliggende spieren en de reactie van de behandeling te zien.

Rond 1860 werd cupping door Europese en Amerikaanse artsen en chirurgen gebruikt voor verschillende aandoeningen. Vooral het ‘bloed cuppen’ was populair. In de 19e eeuw werd ‘droog’ cuppen populair.

Hoe werken wij?

Wij werken met plastic cups. Het vacuüm met deze cups wordt gecreëerd door een pistool dat op de cup wordt geplaatst. Vervolgens wordt het pistool aangetrokken. Hoe meer je dit aantrekt hoe groter het vacuüm. Afhankelijk van de aard van de blokkade worden de cups op een vaste plek gezet of over de huid bewogen om een grotere regio te behandelen.
De sterkte van deze zuigkracht is zeer bepalend voor het uiteindelijke therapeutische effect van deze behandeling. De duur van het cuppen is tussen 10 en 15 minuten bij een volwassene.
De zuiging van de cup doet de poriën van de huid openstaan, verbetert de doorbloeding in spieren en weefsels en heeft een flinke dieptewerking.
Na de behandeling zijn (zacht) rode, blauw/paarse tot zwarte plekken te zien. Dit is normaal. Deze verdwijnen na verloop van een aantal dagen vanzelf. Zolang deze verkleuring te zien is, werkt de therapie nog.

Doet het pijn?

Ik zelf heb gebruik gemaakt van cupping en ik kan je vertellen dat het geen pijn doet. Het is een vreemd gevoel als je de huid in de cup voelt trekken, maar het is comfortabel. Elk teken dat het oncomfortabel voor de cliënt is, is een signaal voor ons om de therapie te stoppen.

Er is een andere methode van cupping die wellicht (een beetje) pijn met zich meebrengt, namelijk wet-cupping (of ‘bloed cuppen’). Het is bijna dezelfde procedure als traditionele cupping behalve dan dat er met een klein naaldje diverse gaatjes in de huid worden gemaakt voordat de cup wordt geplaatst. Hierdoor komt bloed vrij en kan de stagnatie worden opgelost.

Weetjes:

  •       Smeer nooit iets anders dan ‘cooling gel’ op de behandelde plekken.
  •       Dus ook géén extra warmte in de vorm van een olie of crème, bijvoorbeeld ‘tijgerbalsem’, erop aanbrengen!
  •       Blijf uit de zon (ook: zonnebank) zolang er nog een verkleuring van de huid te zien is
Wat zijn de voordelen?

Via cupping therapie, vooral door het masseren met cups, stimuleer je zowel het lymfesysteem als de doorbloeding. Doordat cupping de twee systemen stimuleert, wordt hun samenwerking verbeterd. Hierdoor worden de afvalstoffen* efficiënter afgevoerd. Nieuw lymfevocht wordt in omloop gebracht, waardoor weefsels beter gevoed worden en het immuunsysteem wordt versterkt. Het bloed wordt ook gezuiverd doordat het vacuüm een soort bloeduitstorting creëert en de verstopping naar boven trekt. Zo worden er rode en witte bloedcellen aangemaakt en verwijdert het de verzuring. Cupping stimuleert het zenuwstelsel, vooral op de rug. Door de stimulatie wordt het zenuwstelsel geprikkeld en ook de verschillende organen die daardoor worden aangestuurd. Het verbetert je weerstand.

* Cupping therapie reinigt je lichaam van zuurrijke, giftige stoffen die in je lichaam zijn. Terwijl je ouder wordt vermeerderen deze. De bronnen van dit giftige afval bevatten:

  • de verontreinigde lucht die je hebt ingeademd
  • de giftige stoffen in je voedsel, water, dranken en huishoudelijke producten
  • ongezond voedsel
  • medicijnen
  • het effect van ziekten en ongevallen
  • de toxines van geestelijke spanning, woede, bezorgdheid en depressie