Archief

De zachte werveltherapie volgens Dieter Dorn

De Dorn-therapie of Dornmethode is een zachte wervel en gewrichtsbehandeling, ontwikkeld door Dieter Dorn uit Beieren, Duitsland. Als behandelaar heeft hij vele duizenden hulpzoekenden met een paar eenvoudige handgrepen van hun problemen en pijnen verlost.

De bewegingsactiviteiten van de mens zijn de laatste jaren, zowel beroepsmatig als in haar vrije tijd, totaal veranderd. Doordat we veel meer zittend werk verrichten, heeft dat er bij veel mensen toe geleid dat er een beenlengteverschil is ontstaan. De basis van de Dorn-therapie is altijd de correctie van het beenlengteverschil.
Bijna iedereen heeft een beenlengteverschil; de botten zijn wel even lang, maar één been lijkt langer door meer afstand in het heupgewricht. Er kan zelfs (in het meest extreme geval) een verschil ontstaan van wel 4,5 cm per been, namelijk 2 cm in het heupgewricht, 5 mm in het kniegewricht en 2 cm in het enkelgewricht.

Het heupgewricht bestaat uit een kop, die door spieren en ligamenten in de kom op de plaats wordt Heupgewrichtgehouden.
Door verschillende oorzaken kan deze kop uit de kom getrokken worden, bijvoorbeeld door veel auto te rijden, door verkeerd bewegen, door een ongeval of door met de benen over elkaar te zitten. “Pendel” je ook nog met het onderbeen (bijvoorbeeld schakelen of gas geven tijdens de autorit), dan wordt de trekkracht van de kop van het bovenbeen versterkt. Wanneer je dan weer opstaat, glijdt de kop helaas niet volledig terug in de kom. Hierdoor ontstaat er heel geleidelijk ruimte in het heupgewricht. De spieren en ligamenten worden iedere keer een beetje uitgerekt waardoor er een verschil in beenlengte ontstaat. Om dit beenlengteverschil op te heffen, maakt men bij reguliere therapievormen het kortere been langer. Je krijgt een orthopedische hakverhoging. Echter, dit stabiliseert de bekkenscheefstand, die later tot enorme heup- en lage rugklachten kan leiden!
Bij de Dornmethode wordt juist het langere been op een natuurlijke wijze korter gemaakt. Dit beenlengteverschil kan meestal met de Dornmethode worden opgeheven.

WVK

 

Dorn-therapie kan gebruikt worden bij ziektes, die direct of indirect samenhangen met de wervelkolom. De Dornmethode is vrij van ongewenste bijwerkingen, ongevaarlijk maar zeer werkzaam.
Het werkt zonder medicijnen!
De wervelbehandeling volgens Dorn is een behoedzaam en met gevoel verschuiven van de wervel. Het is een zachte correctie (zonder kraken) naar de ideale positie, die het lichaam aanneemt. Inzichten uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (acupunctuur en de meridianenleer) bevestigen het verband tussen inwendige ziekten en de wervelkolom.

Dorn: OOK voor kinderen

De Dornmethode is niet alleen zeer geschikt voor volwassenen, deze is ook zeer geschikt voor kinderen (van alle leeftijden).

  • Baby’s: Bij de bevalling komen grote krachten vrij. Daarbij kan de wervelkolom of het bekken van het kind iets scheef komen te staan. Door een speciale massage bij de hele kleine kinderen wordt de scheefstand gecorrigeerd en voelen de kinderen zich vaak beter en huilen minder. Denk eerst aan deze Dorn-correctie voordat je jouw kindje een spreidbroekje laat aanmeten!
    Omdat deze methode zo makkelijk aan te leren is, kun je je kleintje al snel zelf behandelen.
  • Kinderen die zelfstandig kunnen lopen en een beenlengteverschil hebben, lopen het risico om op latere leeftijd allerlei lichamelijke klachten te krijgen die voortkomen uit de scheefstaande wervelkolom. Door verhogingen aan de schoen is het kind vaak het doelwit van pesterijen. Doordat het beenlengteverschil vaak in al één behandeling te corrigeren is, is het dan waarschijnlijk niet meer nodig om de hakverhoging te dragen. Jouw kind kan meestal weer gewone schoenen dragen en zal zich weer een gewoon kind kunnen voelen.