Archief

Guasha

Guasha (spreek uit ‘gwasja’) is een schraapmethode die al meer dan 2000 jaar oud is. Het is een zeer oude en unieke therapeutische methode uit China. En tegenwoordig een onderdeel van de Traditionale Chinese Medicine (TCM). De oorsprong van Guasha is niet duidelijk, maar ongeveer 200 jaar voor Christus sprak men in Chinese geschriften al over een schraapmethode om klachten en/of ziektes uit het lichaam te schrapen.

Het woord Guasha is een samenvoeging van ‘gua’ wat ‘schrapen’ betekent en ‘sha’ wat voor ‘opeenhopingen’ of ‘bloeduitstorting’ of ‘opgehoopte afvalstoffen’ staat.

Hoe ziet de behandeling er uit?

Nadat een speciale Chinese kruidenolie op het lichaam is aangebracht, wordt met de jadesteen over het lichaam geschraapt. De technieken die wij op de blote huid uitvoeren met een jade-steen zijn: schrapen (Gua sha), slaan/kletsen (Pak sha) en drukken (Tsien sha). De stagnerende energie die zich in het lichaam vertaalt naar klachten of ziekten, moet worden geactiveerd door een bloeduitstorting. Jij als cliënt krijgt dus altijd een rode reactie op de huid of zelfs een bloeduitstorting. Op plaatsen waar blokkades in het lichaam aanwezig zijn, verschijnen vervolgens plekken die eruit zien als bloeduitstortingen ofwel schrammen. Deze bloeduitstortingen vertonen zich onder de huid. En de kleur kan variëren van dieprood tot zelfs donkerblauw. Hoe donkerder de kleur, hoe dieper de blokkade en vaak hoe chronischer de stoornis. De speciale Chinese kruidenolie werkt pijnstillend. Hoewel de behandelde plek na een Guasha-behandeling bont en blauw kan zijn, verdwijnen deze plekken binnen een week. Een Guasha-behandeling mag géén pijn doen, deze kan wel gevoelig zijn.

Volgens de Chinezen kan Guasha ingezet worden bij het bestrijden van 400 ziektes die onderverdeeld zijn in onderstaande categorieën:

  • Lichamelijke klachten: o.a. hoofdpijn, RSI/KANS en rugklachten
  • Welvaartsziekten: o.a. suikerziekte, hoge bloeddruk, stress en een te hoog cholesterolgehalte
  • Preventieve behandelingen; het voorkomen van blokkades of het vergroten van de vitale energie

Naast lichamelijke klachten kun je met Guasha ook emotionele klachten behandelen. De Chinese jadesteen wordt al duizenden jaren lang gebruikt om innerlijke rust te creëren en het zelfgenezend vermogen te versterken.
Ook voor een ontspannende gezichtsbehandeling met de Chinese jadesteen kun je bij ons terecht.

Door de Guasha-behandeling wordt er opnieuw balans gebracht in het systeem. Het lichaam komt terug in harmonie, en Qi (levensenergie) en Xue (bloed) zullen weer gaan stromen.

 

Therapeutische Guasha, de schraaptechniek uit de Traditionele Chinese Geneeskunde

Therapeutische Guasha, de schraaptechniek uit de Traditionele Chinese Geneeskunde