Archief

Help jezelf van pijnklachten af door je regelmatig te (laten) behandelen met TRIGGERPOINT THERAPIE

Heb je last van:

  • kuitkramp
  • hoofdpijn
  • tintelingen in je handen
  • pijn in je pols (carpaaltunnel syndroom)
  • klachten die doen denken aan hernia
  • een tennisarm
  • CANS/RSI
  • pijn in je nek of kaak
  • pijn in je onderrug

Of ben je wel eens duizelig, misselijk. Of heb je last van maagzuur, oorpijn, een drukkende pijn in het hoofd of rondom de ogen, pijn rondom het borstbeen. Of zijn je handen en voeten gevoelloos. Voelen bepaalde spieren erg stijf aan en is het pijnlijk als je erop drukt? Maak je (beroepsgerelateerd of juist in de sport) vaak dezelfde beweging die steeds meer pijn gaat doen? Of heb je al jaren last van dezelfde pijnklachten? Grote kans dat je last hebt van myofasciale triggerpoints…

Triggerpoint (zelf) therapie is een methode gebaseerd op het uitgebreide onderzoek dat Janet Travell (lijfarts gedurende twee ambtstermijnen van het Witte Huis) en arts David Simons uitvoerden.

Beiden beweren dat triggerpoints vaak de voornaamste pijnoorzaak zijn bij klachten. Triggerpoints zijn gemakkelijk te irriteren, hevig pijnlijke plekken in een palpeerbaar strakke spierstreng, oftewel een spierknoop en deze kan in grootte variëren: van een speldenknop tot een flinke knikker.

Een triggerpoint is niet hetzelfde als een acupressuurpunt, want dat is een oosters concept dat uitgaat van al dan niet geblokkeerde energie in een meridiaan. Een triggerpoint gaat uit van westerse anatomische en fysiologische inzichten.

Triggerpoints ontstaan meestal door een overbelasting van je spieren. Dat kan gebeuren door te zware inspanning, een verkeerde (werk)houding, een acuut trauma (zoals een val of een ongeluk), door inactiviteit (bijvoorbeeld door het dragen van gips) of door stress. Ook pijnvermijdingsgedrag om een pijnlijke spier te ontzien, kan een triggerpoint veroorzaken. Ongezonde voeding, knellende kleding, ziekte of slaapgebrek kunnen de triggerpoints en hun klachten in stand houden.

Triggerpoints kunnen klachten veroorzaken op andere punten in het lichaam. Zo kun je bijvoorbeeld pijn in je onderrug hebben terwijl de M. Iliopsoas de boosdoener is. Zo heeft iedere spier een vast omschreven uitstralingsgebied waar het probleem zich voordoet.

Het plezierige aan het geven van deze behandeling is, dat wij de cliënt tips en tools aanreiken waarmee hij/zij zelf aan de slag kan. Vaak komt de klant eenmaal per week bij ons, dan is het voor het resultaat veel beter dat hij/zij zichzelf ook een paar minuten per dag masseert. Dit kan de cliënt doen door van een stuiterbal/tennisbal, Knobbel, Vierpoot of Theracane gebruik te maken.

Voor meer informatie over het Handboek Triggerpoint-therapie: http://www.triggerpointboek.nl/index.htm

Triggerpoint therapie

In onderstaand (Engelstalig)  filmpje kun je de waardevolle informatie over triggerpoints bekijken. Veel kijkplezier!

triggerpoint therapie film

 

 

 

 

 

2 Reacties op Triggerpoint (zelf) therapie